SÚŤAŽNÝ PORIADOK

LIGY MUŽOV DO 21 ROKOV

reprezentačných  družstiev stolnotenisových zväzov

Česka, Slovenska, Rakúska a Slovinska.

2002/2003

 

1.     VŠEOBECNÉ USTANOVENIA

 

Predpisy a súťažné poriadky ITTF pre medzinárodné podujatia platia aj pre Ligu mužov do 21 rokov

s výnimkou pravidiel, ktoré platia špeciálne pre túto ligu.

Vo veci oprávnenia štartu hráčov sú  kompetentné zväzy.

 

2.     SÚŤAŽE

 

Dlhodobá  súťaž  reprezentačných družstiev mužov do 21 rokov ( narodených po 1.1.1982)

 

3.     RIADIACI   VÝBOR

 

Riadiaci výbor, pozostávajúci vždy z jedného člena zo zväzov Českej republiky, Slovenska,  Rakúska a Slovinska, je zásadne kompetentný na organizovanie ligy, riadiaci výbor nominuje pre súťaž  družstiev mužov jednu osobu, ktorá v nasledovnej sezóne pôsobí ako ORGANIZÁTOR.  

Organizátor má povinnosť zaslať zúčastneným oddielom najneskoršie 2 mesiace pred nominačnou uzávierkou ,,Súťažný poriadok Ligy” a bezprostredne po vykonaní žrebovania aj vyžrebovanie

a  termíny stretnutí. Organizátor zverejňuje výsledky zápasov, ktoré mu asociácie  oznamujú , vedie

 a zverejňuje tabuľky družstiev a rebríček jednotlivcov. Organizátor má povinnosť vybavovať protesty v prvom stupni.

 

4.     OPRÁVNENIE NA ÚČASŤ

 

V každej súťaži smie štartovať 1 družstvo národných zväzov  Česka, Slovenska , Rakúska a Slovinska. Ich nominácia je v právomoci príslušného, úradujúceho zväzu. Každá  asociácia môže do  súťaže  prihlásiť len jedno družstvo.

 

5.     ZOSTAVOVANIE DRUŽSTIEV

 

Každá asociácia musí pre začiatkom ligy , vždy do 15.septembra  nahlásiť organizátorovi súpisku   najviac 15 hráčov , ktorí sú oprávnení štartovať v Lige. Týchto hráčov treba zoradiť podľa výkonnosti. Pre zoradenie je smerodajný európsky rebríček a ak hráči nie sú v ňom uvedení, tak práve platný národný rebríček..

Počas hracej sezóny sa na súpisku už nesmú dopisovať žiadni ďalší hráči. Asociáciu môžu reprezentovať hráči štátnej príslušnosti zo zúčastnenej asociácie alebo hráči inej štátnej príslušnosti, ktorí majú súhlas na štart od ITTF resp. ETTU pre zúčastnenú asociáciu.

V prípade potreby sú rozhodcovia oprávnení preskúmať identitu hráčov ( právo nazrieť do pasu ), resp. asociácia je povinná predložiť súhlas ITTF ( ETTU) na právo na štart hráča.

Družstvo, ktoré nasadí neoprávneného hráča prehráva kontumačne 0:18.

 

 

6.     HRACÍ SYSTÉM

 

Každé družstvo nastúpi proti všetkým ostatným družstvám systémom" doma a vonku ". Za víťazstvo v odohranom zápase sa získavajú 3 body, za nerozhodný výsledok  2 body, za prehru 1 bod, za neodohrané  resp. neukončené stretnutie 0 bodov. Pre určenie poradia družstiev v tabuľke , sa budú brať do úvahy predovšetkým dosiahnuté body. Ak dve resp. viaceré družstvá dosiahnu rovnaký počet bodov, sú pre poradie rozhodujúce vzájomné zápasy družstiev s rovnosťou bodov. Ich poradie sa stanoví v prvom rade podľa dosiahnutých bodov, potom pri rovnosti bodov pomerom víťazstiev

k prehrám v jednotlivých zápasoch, setoch resp. loptičkách. Ak by aj potom trvala rovnosť , tak sa poradie určí žrebom.

Družstvo, ktoré neodohrá viac ako 50% stretnutí bude diskvalifikované.

 

Jedno stretnutie pozostáva z 18 jednotlivých zápasov - 2 štvorhry a 16 dvojhier.

 

Poradie zápasov :

1.       štvorhra             3. A - X                       11. C - X

2.       štvorhra               4. B - Y                      12. D - Y

5. C - Z                       13. A - Z

6. D - U           14. B - U

7. B - X           15. D - X

8. C - Y           16. A - Y

9. D - Z           17. B - Z

                                                              10. A - U      18. C - U

 

Štvorhry môžu hrať aj iní hráči ako dvojhry. Hráči môžu byť nasadení na jednotlivé pozície voľne  a musí sa odohrať všetkých 18 zápasov.

Na začiatku stretnutia musí družstvo pozostávať najmenej z troch hráčov.

Domáce družstvo sa uvádza ako "ABCD" a hosťujúce družstvo ako "XYZU".

 

7.     OBDOBIE,  TERMÍNY  A  ČAS  ZAČIATKOV

 

Liga sa odohrá podľa počtu prihlásených družstiev v termíne od októbra do marca resp. mája. Vyžrebovanie bude uskutočnené spôsobom , že na každé stretnutie bude stanovený jeden mesiac, v ktorom  sa vyžrebované asociácie dohodnú na termíne a mieste stretnutia s tým, že do 3 dní po stretnutí , najneskôr do 31. dňa v danom mesiaci je  povinná  domáca asociácia nahlásiť výsledok organizátorovi ( zaslať poštou originál zápisu ). Všetky stretnutia sa môžu odohrať v pracovných dňoch, čím nie sú narušené iné hracie termíny a domáce súťaže. Odporúčaný začiatok stretnutí je

o 15.00 hod. , aby sa hosťujúce družstvo stihlo v ešte ten deň vrátiť domov. Je vhodné aby domáca asociácia určovala také miesta stretnutí, aby boli čo najbližšie k hraniciam  štátu hosťujúceho družstva.

Ak domáce družstvo nie je v čase oficiálneho začiatku stretnutia na hracom mieste, alebo hosťujúce družstvo nie je prítomné najneskôr do jednej hodiny po oficiálnom čase začiatku stretnutia, započíta sa takéto stretnutie s výsledkom 18:0 v prospech druhého družstva.

 

8. PRIHLASOVANIE  A  VSTUPNÝ POPLATOK

 

Prihlasovanie družstiev do ligy realizuje národná asociácia. Prihlášku so súpiskou je treba poslať do 15.septembra pred začiatkom ligy.

Vstupný poplatok je 100 EURO , z ktorého organizátor zakúpi poháre pre prvé tri družstvá a zvyšok je na základné administratívne náklady organizátora. Všetky ostatné činnosti a práca organizátora je zdarma.

 

9.     HRACIE PODMIENKY A VYBAVENIE

 

Hrací priestor musí byť dlhý najmenej 12 m, široký 6 m a vysoký 4 m. Intenzita svetla meraná vo výške povrchu stola musí mať po celej hracej ploche jednotne najmenej 400 luxov.

Hracie vybavenie a reklamy na hracom vybavení musia byť v súlade s predpismi ITTF. Domáce družstvo pri oznamovaní hracieho termínu  zároveň oznámi hosťujúcemu družstvu  typ a farbu stolov a loptičiek.

Z časových dôvodov sa  stretnutia musia hrať  na min. 3 stoloch.

Stav stretnutia sa musí oznamovať na mechanickej alebo elektronickej tabuli a stav jednotlivých zápasov sa musí ukazovať na počítadlách, ktoré obsluhujú oficiálni rozhodcovia.

 

10.            ROZHODCOVIA

 

Na všetky stretnutia ligy nominuje domáca asociácia jedného hlavného rozhodcu s licenciou medzinárodného rozhodcu a troch resp. štyroch ďalších rozhodcov , ktorí majú rozhodcovskú licenciu.

Finančné náhrady sa riadia predpismi domácej asociácie. Odmeny rozhodcom vyplatí domáca asociácia.

 

11.           VYŽREBOVANIE

 

Vyžrebovanie sa uskutoční v priebehu septembra na zasadnutí  organizačného výboru, resp. ho urobí organizátor a okamžite ho oznámi zúčastneným asociáciám.

 

12.POBYTOVÉ  NÁKLADY

 

Domáca asociácia je povinná poskytnúť hosťujúcemu družstvu občerstvenie počas stretnutia  a večeru po skončení stretnutia, max.  pre  6  osôb. Všetky ostatné náklady si hradia družstvá sami.

 

13.PROTESTY A ODVOLANIA

 

Asociácia, ktorá chce podať protest v súvislosti s niektorým stretnutím, musí ho faxom zaslať organizátorovi do 5 dní po stretnutí a detailne uviesť dôvody. Neskoršie podaný protest nebude prerokovaný. Organizátor rozhodne o proteste do 10 dní . Odvolanie  proti rozhodnutiu o proteste na Riadiaci  výbor možno  podať do 5 dní po doručení rozhodnutia. Rozhodnutie Riadiaceho výboru je konečné .

 

14. OBLEČENIE  K  ZÁPASOM

 

V každom stretnutí ligy musia nastúpiť družstvá v jednotnom oblečení ( tričká a  krátke nohavice ). V prípade rovnakého oblečenia sa musí prezliecť domáce družstvo  .

 

15.ODOSIELANIE  VÝSLEDKOV

 

Hlavný rozhodca musí vyhotoviť zápis zo stretnutia.

Bezprostredne po stretnutí musí organizátor stretnutia zaslať výsledok faxom organizátorovi. Originál zápisu zo stretnutia sa musí do troch dní po stretnutí  poslať poštou organizátorovi.

 

16. ZVEREJŇOVANIE VÝSLEDKOV A REBRÍČEK JEDNOTLIVCOV

 

Organizátor po každom odohranom kole ( 1 krát mesačne )  zverejní priebežnú tabuľku  a na záver výslednú tabuľku ligy.

Organizátor po polovičke súťaže a na záver súťaže zverejní úspešnosť jednotlivých hráčov.

 

 

 

 

 

Ing. Anton Hamran, generálny sekretár SSTZ

Bratislava, 6.9.2002